Компостування як спосіб утилізації відходів17 червня 2018 р.
Приклад одного домогосподарства з м Ірпінь.
Ми багато писали, викладали через ресурси інформацію про користь компостування, про переваги, які ми отримуємо роблячи нескладну і одночасно вдячну роботу.
Зараз нам би хотілося поділитися історією одного невеликого домогосподарства з Київської області, про те як господар прийшов до вирішення компостувати і що послужило причиною.
Як відомо, в Україні багато невеликих містечок або селищ міського типу, де приватний сектор переважає. Проблеми вивозу і утилізації сміття стоять там дуже гостро. Наприклад, сміття з м. Ірпінь вивозять в м. Бородянка, що знаходиться в 38 км від нашого Ірпеня.
Розцінки на вивезення сміття від приватних домогосподарств - 25 грн на місяць на одного мешканця. Сума, як ніби-то невелика. У нашого героя, назвемо його Михайло, сім'я численна, проживає 6 осіб, в місяць він витрачає 150 грн, теж небагато.
Однак, сміття забирають 1 раз в тиждень, іноді і рідше, і при цьому жорстко обмежується обсяг. Наш герой - людина цілком господарська, і на своїх 4 сотках він ще має маленьку ферму у вигляді 25 курей. Виходить, що відходи від курей, теж потребують утилізації, так як їх збирається досить великій обсяг.
Отже, три роки тому, Михайло прийняв рішення придбати пластиковий компостер для утилізації рослинних, кухонних і курячих відходів. Чому він не вибрав варіант ями на своїй ділянці?
По-перше, площа ділянки невелика, до того ж щільна його забудова не дозволяють робити такі ями; по-друге, моторошний запах і засилля мух в літній період сильно псують життя всім домочадцям. Естетика, якість одержуваного добрива, зручність заповнення і забір готового компосту - теж фактори, які турбували Михайла. І він зважився.
Перший компостер на 900 л був куплений 3 роки тому, в 2017 Михайло купив наступний компостер. Сьогодні він думає, що третій, точно, буде не зайвий.
Всі кухонні відходи (за винятком м'яса, риби і кісток), листя, гілки (попередньо подрібнюються), зіпсовані плоди, трохи трави відправляються в компостер. Шари рослинного сміття перекладаються курячі відходами (тріска, змішана з послідом), досипається трохи землі. Зрідка поливають всю цю масу, а коли йде дощ, просто відкривають кришки компостних баків і дощова вода змочує весь цей листковий пиріг.
Домочадці забули про неприємні запахи від компостної ями, про мух, які не давали життя.
Всім, навіть дітям легко завантажувати сміття, витягати, теж, досить просто.
Навесні, Михайло дбайливо вигрібає маслянисту чорну масу з нижньої частини компостера, справжнє добриво, вироблене в домашніх умовах. Готовий компост відправляється на невеличкий город, потрапляє в підготовлені лунки і живить коріння або насіння, посаджених культур.
Відверто, нам ще не зустрічалися люди, так захоплено розповідаючи про їхній досвід у справі компостування. Михайло не є активним прихильником захисту навколишнього середовища, він, перш за все, господарь і раціональна людина.
Наприклад, всі члени сім'ї стежать, що вони викидають, в якому вигляді, що можна відправити на переробку, а що в компостер. Діти, на прикладі батьків, вчаться розділяти відходи, розуміють який є матеріал упаковки і ретельно дотримуються правил.
При здійсненні покупок, наші герої дивляться у що упаковані продукти, намагаються уникати пластик і вважають за краще є картон і папір. Також, при поході в магазин використовують тканинні сумки і авоськи.
Ми думаємо, що такі приклади не самотні. Багато людей в нашій країні проявляють свідомість в питаннях поводження з відходами, кооперуються, створюють свої невеликі збірні пункти, укладають договори з компаніями, що вивозять сміття, платять за їх послуги.
Якщо кожен з нас проявить більше уваги, почне з малого, з розділення відходів у себе на кухні - ситуація почне змінюватися на краще.