Адреса: вул. Сирецька, 25А, м. Київ
тел./факс (044) 494 41 04; (067) 751 77 37
РУС
УКР

Садовый компост. Корисні поради.

12 вересня 2017 р.
Садовый компост. Корисні поради.
Відомо, що для рослин компост, внесений в грунт - це прекрасне органічне добриво, насичене необхідними мікроелементами і гумусом. Засіб поліпшення структури грунту, що розпушує і зберігаэ вологу дію. Розкладений шаром на поверхні грунту, компост є чудовою органічної мульчею, яка пригнічує ріст бур'янів і допомагає зберігати вологу біля коріння рослин. При виробництві власного садового компосту відпадає необхідність палити відходи садової обрізки, старе листя, папір, отруюючи навколишнє атмосферу. Компостуючи, ми зменшуємо навантаження на сміттєві полігони, економимо на вивезенні та утилізації сміття .. Не потрібно купувати синтетичні добрива та якісну садову землю. Не буде перебільшенням, якщо сказати, що виробництво і використання власного компосту значно полегшує життя садівника і вносить вклад в охорону навколишнього середовища. Безвідходне садівництво та використання садового компосту замість небезпечних і дорогих хімічних добрив - важливі складові концепції органічного садівництва.
Що таке компост? Компост - це склад з органічних речовин, що розклалися під впливом мікроорганізмів, який використовується для поліпшення структури грунту і добрива. У цій статті дамо кілька корисних порад.
Швидкий спосіб виробництва компосту
Якщо скласти докупи кору, гілки дерев, скошену траву, листя ... і що ще попадеться під руку в саду, і залишити все це на якийсь час в затишному куточку (щоб не псувало вид), то в результаті все це коли-небудь перегниє і перетвориться в якісний компост. Тільки піде на цей процес кілька років. Це - так званий повільний (холодний) спосіб виробництва компосту.
На відміну від нього, швидкий (гарячий) спосіб займає приблизно 3-6 місяців і його забезпечують декілька неодмінних умов: доступ повітря, наявність азоту, вологість і тепло (температура в великих промислових компостних купах може досягати +85oС!).
Довідка: в Великобританії садівників заохочують займатися виробництвом компосту на рівні місцевих рад. Тут можна зі значними знижками придбати необхідне для створення компосту обладнання, а також отримати потрібну інформацію.
  1. Вам буде потрібно дощата або пластикова конструкція (компостер) для виробництва компосту, встановлена в спеціально відведеному місці. Компостер повинен мати отвори, щоб пропускати повітря і підтримувати хорошу вентиляцію. Його можна придбати в садовому центрі або зробити самому. Для успішного процесу об'єм компостера повинен бути максимально великим, краще близько 1 м3 (1х1х1). Пластиковий компостер, в свою чергу, добре зберігає тепло і більш мобільний, його можна використовувати в різних місцях в саду. Будь-яка компостна система повинна мати верхню або бічну поверхню (деякі пластикові корзини не мають дна або це дно є знімним), що відчиняються, для зручного доступу до вже готового компосту.
  2. Покладіть в самий низ приблизно 10-сантиметровий шар грубого матеріалу - соломи, сіна, прутиків або ліпника. Це потрібно для забезпечення дренажу і доступу повітря.
  3. Укладайте матеріал для компосту шарами, що чергуються. Наприклад, на шар овочевих або фруктових відходів кладіть шар подрібненого паперу, потім невеликий шар скошеної трави, потім шар викопаних однорічників, потім шар торішнього листя і так далі. Важливо, щоб зелені ( "мокрі і м'які") шари чергувалися з коричневими ( "сухими і твердими") - це забезпечить вентиляцію, прискорення процесу, а в подальшому - хорошу текстуру готового компосту. Ніколи не заштовхуйте і не ущільнюйте вміст, це порушить процес утворення компосту.
  4. Поверх кожного шару можна додати трохи землі або перепрілого гною травоїдних тварин для прискорення процесу компостування. У садових центрах продаються спеціальні "прискорювачі" освіти компосту, можна використовувати їх. Каталізаторами реакції розкладання є також свіжа стрижена трава і бобові культури, що збирають азот в своїй кореневій системі. Значно покращують якість готового компосту рослини, багаті корисними речовинами: кропива, живокіст, деревій, кульбаба та інші.
  5. Тримайте свою систему з виробництва компосту накритою зверху для збереження правильного рівня вологості і підтримки тепла. Пластикові компостери зазвичай вже мають кришку, а для саморобних дерев'яних можна використовувати садову плівку або що-небудь інше. Ідеальна температура для виробництва компосту - +55oС.
  6. Час від часу слід перевертати вміст, забезпечуючи доступ повітря до утворювати компосту.
  7. При сухій погоді (у відкритих дощатих системах) або при переважанні коричневих матеріалів у вмісті компостної купи, слід за допомогою поливу підтримувати необхідну вологість компосту. Уникайте застою води в компостній системі, це порушить процес розкладання.
  8. Неприємні запахи від вмісту компостного ящика свідчать про те, що щось порушено і процес йде неправильно. Запах аміаку (нашатирю) або тухлих яєць свідчить про зайве кількості азотовмісних (зелених) речовин в компостній купі і про нестачу кисню. В цьому випадку необхідно додати вуглнцнвовмісні (коричневі) матеріали.
Якщо ви все зробили правильно, то через кілька місяців вміст компостної купи має набути коричневий колір і свіжий, солодкуватий запах землі - ознаки, що ваш компост готовий для використання в саду.
Якщо ви заповнювали систему поступово (що найімовірніше при налагодженому безперервному виробництві), то починати вибирати готовий компост слід знизу. Більш високо розташовані шари будуть таким чином просуватися вниз, звільняючи місце вгорі для нового матеріалу.