Адреса: вул. Сирецька, 25А, м. Київ
тел./факс (044) 494 41 04; (067) 751 77 37
РУС
УКР

Як правильно компостувати

15 червня 2011 р.
Як правильно компостувати
Правильне місце розташування. Перш ніж зібрати і заповнити компостер, знайдіть відповідне місце. Кращим місцем буде ділянка з розсіяним світлом в тіні дерев, де є рух повітря, але немає сильного вітру. Важливо, щоб ви могли вільно підійти до компостеру з боку житлового будинку і городніх грядок. Поставте компостер на відкриту землю (бетон, асфальт, плитка не підходять). Це забезпечить доступ найдрібніших живих істот до компосту. Утрамбований грунт попередньо розпушити. Слідкуйте, щоб компост не пересихав, але і волога не повинна застоюватися.
Заповнення. При першому заповненні для нижнього шару використовуйте матеріал з грубою структурою, наприклад подрібнені гілки. Так повітрю буде легше проникнути знизу. Так само це дасть кращий відведення зайвої води. Зверху слідують шари змішаних відходів з саду і кухні.
Чим ретельніше перемішаний компост, тим краще. Не можна заповнювати компостер відразу повністю, а заповнювати тільки повільно щодня органічними відходами. Кухонні відходи мають високий вміст води. Сирі матеріали слід змішувати з сухими, а грубі з дрібними.
Наповнювач. Компостер - це не купа сміття. Для виконання своєї функції вихідні матеріали слід вибирати цілеспрямовано.
Свіжоскошена трава газону містить багато води. Слідкуйте, щоб шар трави в компості не був занадто товстим. Він приведе до злипання і герметизації компосту, утворення гнилі і неприємного запаху. Дайте траві після косовиці підсохнути. Або ж добре змішайте її зі старим компостним матеріалом або сухим листям, деревними обрізками.
Листя перед заповненням компостера слід подрібнити, так воно не зможе утворити герметичний шар. Найкраще додавати саме сухе листя впереміш з кухонними відходами.
Деревну обрізку перед додаванням в компост слід посікти. Вона прекрасно підійде в якості структурного матеріалу. Час від часу наносите його тонким шаром. Він дасть компосту хорошу вентиляцію і додасть йому рихлість.
Шкірку цитрусових фруктів і бананів подрібніть, так як вона часто покрита восковим шаром.
Дозрівання компосту. Через 6-10 тижнів ви помітите, наскільки старанні були мікроорганізми. Зміст компостера нагрівся і зменшився. Матеріал ущільнився, а волога випарувалася. Після цього слід пересадити компост. Відкрийте стінку компостера, вийміть компостний матеріал і пересадите на вільну поверхню. Якщо компост сухий і злиплий, його слід просіяти. Дрібна частка може використовуватися в якості сирого компосту, груба частка повертається знову в компостер. Після чого, процес компостування починається по-новому.